I. évfolyam - 6. szám (I/6.)

Végéhez közeledik a Choralis Constantinus 500 sorozat

2008 novemberében indult útjára az a hatalmas vállalkozás, amelyben két 500 éves forrás alapján került bemutatásra a Habsburg császári udvar énekes szertartásainak repertoárja a 15-16. századi gyakorlat alapján. Közel 250 rendezvényen csendült fel a teljes egyházi év vasár- és ünnepnapjainak rekonstrukciója. A sorozat eseményeit több tízezren követték nyomon az elmúlt három évadban.

A sorozat megvalósítása hazai- és nemzetközi együttműködők részvételével jöhetett létre. Számos magyarországi együttes és előadó működött közre, valamint neves külföldi vendégeket is sikerült meghívni Budapestre (Schola Gregoriana Pragensis – CZ, 2009; Capilla Flamenca – B, 2009; Cincquecento Renaissance Vokal – A, 2010).

A három évadon keresztül folyamatosan zajló eseményeknek főként Budapest belvárosának templomai (Belvárosi Főplébániatemplom, Belvárosi Szent Mihály Templom, Szent István Bazilika, Belvárosi (Pesti) Ferences Templom, Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom, Belvárosi Szent Anna Templom, Budai Ciszterci Szent Imre Templom) adtak otthont, hiszen a koncertszerű előadások mellett a reneszánsz zene és a gregorián gyöngyszemei eredeti funkciójukban, szertartások keretében is elhangozhattak. Különleges spirituális élményben volt részük azoknak, akik a sorozat eseményeit a Szent Mihály Laikus Káptalannal való együttműködésnek köszönhetően, hagyományos római rítusú szentmisék keretében hallhatták, hiszen ez a fajta liturgia áll legközelebb az 500 évvel ezelőtti gyakorlathoz, ahhoz a formához, ahogyan annak idején végezték a szertartásokat, amikor e művek keletkeztek.

A budapesti templomok mellett további helyszínekkel is sikerült együttműködnünk, akiknél a sorozat egyéb rendezvényei nyertek befogadásra, illetve meghívásra. Külföldön (Szlovákia, Lengyelország, Franciaország) a Corvina Consort több nagysikerű hangversenyt adott a Choralis Constantinus 500 sorozat anyagából összeállított műsoraiból. Néhány vidéki koncert mellett még meg kell említenünk a budapesti HÁLÓ Közösségi Központot, valamint a „Cantor regis Hungariae” szakmai jellegű eseményeinek helyszínt biztosító FÚGA Budapesti Építészeti Központot és a pomázi Magyar Kóruskastélyt is.

A Cantor regis Hungariae elnevezésű egyházzenei és régizenei kurzus megvalósításának ötlete kezdettől foglalkoztatta a sorozat szervezőit, ám csak 2010-ben sikerült első alkalommal megrendezniük. Rögtön felfigyelt rá a nemzetközi zenei élet, hiszen ilyen jellegű kurzus ritka a palettán. Mostanra már a második „Cantor regis Hungariae” megrendezésén is túl vannak, amire eddig már 5 országból érkeztek hallgatók – és nem csak Európából. A kurzus sikere kapcsán már folyamatban van a III. Cantor regis Hungariaenemzetközi egyházzenei és régizenei kurzus szervezése, amely a pomázi Magyar Kóruskastélyban lesz 2012 július első hetében.

A sorozat egyik fő célja a források teljes rekonstrukcióján kívül az volt, hogy ennek a kornak a repertoárját újra felfedeztesse és megismertesse a közönséggel és a szakmával is. Újra a gyakorlat részei lehessenek ennek a kornak alkotásai, akár az egyházzenei-, akár a koncert élet tekintetében. Ennek érdekében a zenei előadások (koncertek, szertartások) mellett igyekeztek a gyakorlati- és a kutatási tapasztalatok átadására, valamint – hogy ennek a régi kornak a zenei anyagai is hozzáférhetőek legyenek – egy öt kötetes kottás kiadvány-sorozatot is megjelentettek, amiben az egyik forrást (Graduale Pataviense) modern kori átírásban adták közre, a Choralis Constantinus 500 sorozat tematikája szerint rendezve a kódexben található tételeket. Nem csak a szakmai érdeklődőkre, hanem a közönségre is gondolva megjelent már az első CD is a sorozat eseményeinek zenei anyagából válogatva, amit a közeljövőben újabb kiadvány fog még követni.

A Choralis Constantinus 500 sorozat novemberben zárul. Szent Cecília, a zene védőszentjének ünnepén egy emlékezetes hangversennyel búcsúznak a szervezők és közreműködők, amelyen valamennyien fellépnek a résztvevő hazai együttesek és előadók: Corvina Consort, Discantus, Fővárosi Kántorátus, Greccio Kamarakórus, Kecskés Mónika és a Voces Aequales.

Következő események

20 éves a CORVINA CONSORT

2011. november 3., csütörtök 19.00 – Halottak napja (koncert)
Helyszín: Belvárosi Szent Mihály Templom
a belépés ingyenes
Közreműködik: Corvina Consort

2011. november 8., kedd 18.30 – Négy megkoronázott, vértanúk (szertartás)
Helyszín: Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom
a belépés ingyenes
Közreműködik: Corvina Consort

2011. november 11., péntek 18.00 – Szt. Márton, püspök (szertartás)
Helyszín: Belvárosi Főplébániatemplom
a belépés ingyenes
Közreműködik: Corvina Consort

2011. november 12., szombat 18.30 – Pünkösd utáni 22. vasárnap (szertartás)
Helyszín: Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom
a belépés ingyenes
Közreműködik: Corvina Consort

2011. november 16., szerda 18.00 – Szt. Otmár, apát (szertartás)
Helyszín: Szent István Bazilika
a belépés ingyenes
Közreműködik: Fővárosi Kántorátus

2011. november 19., szombat 18.30 – Szt. Erzsébet, özvegy (szertartás)
Helyszín: Belvárosi (Pesti) Ferences Templom
a belépés ingyenes
Közreműködik: Greccio Kamarakórus

A "CHORALIS CONSTANTINUS 500" SOROZAT ZÁRÓ HANGVERSENYE
Művészeti vezető: Kalmanovits Zoltán

2011. november 22., kedd 19.00 – Szt. Cecília, szűz és vértanú (zárókoncert)
Helyszín: Belvárosi Szent Mihály Templom
a belépés ingyenes
Közreműködik: Corvina Consort Discantus, Fővárosi Kántorátus, Greccio Kamarakórus, Kecskés Mónika – orgona, Voces Aequales

choralisconstantinus.hu

Corvina Consort Krakkóban

Új videó a YouTube.com portálon.


Our next events

20th Anniversary of the CORVINA CONSORT

2011. November 3., Thursday 7.00 PM – Commemoration of All the Faithful Departed (concert)
St. Michael’s Church
Entry free
Corvina Consort

2011. November 8., Tuesday 6.30 PM – Four Crowned, Martyrs (liturgy)
St. Teresa of Avila Parish Church
Entry free
Corvina Consort

2011. November 11., Friday 6.00 PM – St. Martin, Bishop (liturgy)
Inner City Parish Church
Entry free
Corvina Consort

2011. November 12., Saturday 6.30 PM – 22th Sunday after Pentecost (liturgy)
St. Teresa of Avila Parish Church
Entry free
Corvina Consort

2011. November 16., Wednesday 6.00 PM – St. Othmar, Abbot (liturgy)
St. Stephen’s Basilica
Entry free
Cantoratus Budapestiensis

2011. November 19., Saturday 6.30 PM – St. Elizabeth of Hungary, Widow (liturgy)
Franciscan Church of Pest
Entry free
Greccio Chamber Choir

THE LAST CONCERT OF THE SERIES "CHORALIS CONSTANTINUS 500"
Artistic director: Zoltán Kalmanovits

2011. November 22., Tuesday 7.00 PM – St. Cecilia, Virgin & Marty (concert)
St. Michael’s Church
Entry free
Cantoratus Budapestiensis, Corvina Consort, Discantus, Greccio Chamber Choir, Mónika Kecskés – organ, Voces Aequales

choralisconstantinus.hu

Corvina Consort in Kraków

New video on the YouTube.com