Túl a kétszázon

Július első hetében a Choralis Constantinus 500 sorozat keretében került megrendezésre a II. Cantor regis Hungariaenemzetközi egyházzenei és régizenei kurzus, a pomázi Magyar Kóruskastélyban. A festői környezetben megtartott programokra négy országból érkeztek a résztvevők. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a 15-16. század egyházzenei repertoárjába, megismerkedhettek azok történeti- és elméleti hátterével, kipróbálhatták tudásukat műhelyfoglalkozások és szertartások keretében egyaránt. A kurzus előadói egyéni foglalkozásokat tartottak, műhelymunkát vezettek, előadásokat tartottak, valamint esténként hangversenyt adtak, illetve esti énekelt zsolozsmát (vesperást) vezettek, amibe a kurzus hallgatói és az érdeklődők is bekapcsolódtak.

A kurzust záró vesperással egybe esett a Choralis Constantinus 500 sorozat 200. eseménye. A Habsburg császári udvar énekes szertartásait bemutató sorozat immár harmadik éve zajlik folyamatosan, elsősorban Budapest-Belvárosának templomaiban, de voltak már a sorozat keretében rendezvények vidéki helyszíneken, valamint több külföldi országban is. Ebből a különleges esemény-sorozatból még néhány hónap van hátra, amikor is az egyházi év végén, Szent Cecília (a zene védőszentje) ünnepén, november 22-én, egy ünnepélyes záró-hangverseny keretében búcsúznak majd el a sorozat magyarországi résztvevői a közönségtől, hogy nemsokára egy újabb feltárandó zenetörténeti ritkasággal állhassanak ismét a hazai és nemzetközi hallgatóság elé.

Addig is még több tucat esemény vár az érdeklődőkre, melyről tájékozódhatnak a rendezvények hivatalos honlapján (www.choralisconstantinus.hu), valamint a főbb kulturális portálokon. Ezek közül is megemlítjük a Corvina Consort két külföldi fellépését a Choralis Constantinus 500 keretében: augusztusban a kassai Szent Erzsébet Székesegyházban, szeptemberben pedig két hangversenyen Krakkóban is hallható lesz a két 500 éves forrás alapján rekonstruált császári udvar szertartásainak énekes anyaga.

Képek